Boom a růst cen rekreačních nemovitostí

02.06.2021

Nejen kvůli pandemii zažívá chataření a chalupaření v Česku velký boom.

Boom

Češi byli, dlouhá léta jsou i budou národem chatařů a chalupářů. Po útlumu v devadesátých letech se tato tradice postupně ve velkém stylu opět vrátila. V posledních letech zájem o chaty, chalupy, apartmány roste a i pandemie zájem ještě zásadně zvýšila, stejně tak i jejich cenu. Poptávka po rekreačních objektech tak dost převyšuje nabídku. V Česku dnes máme asi 450 tisíc rekreačních nemovitostí a ihned po Švédsku patříme mezi země s nejhustším počtem chat a chalup na obyvatele.

Chaty a chalupy se v nabídce tedy moc neohřejí. Na 1 nabídku se zpravidla přihlásí kolem 10 zájemců a do týdne je objekt pryč. Zájem je především o rekreační nemovitosti v blízkosti větších měst i v horských oblastech jako jsou Krkonoše, Jizerské hory, Beskydy, nebo Šumava. Největší zájem ale mají lidé o rekreační nemovitosti vzdálené ideálně do 100 km od jejich bydliště.

Velká poptávka cenu vždy navyšuje

Díky tak vysoké poptávce stoupají logicky i ceny rekreačních objektů. Průměrná cena chaty nebo chalupy se pohybuje okolo 1 500 000 korun. Ceny se samozřejmě liší podle jednotlivých lokalit. V okolí Prahy, v Krkonoších nebo třeba na Šumavě se chalupy v klidu prodávají kolem 4 milionů, ale najdou se i za 10-15 milionů. Rovněž platí, že ceny rostou každoročně o 10 až 20 %. 

Za ty nejlukrativnější rekreační lokality jsou považovány Harrachov nebo Špindl. Například apartmán ve Špindlerově Mlýně stojí tolik, jako byt v centru Prahy. Cena za m2 se pohybuje okolo 150 tis a  pokud je takový objekt přímo u sjezdovky, může být cena ještě o dost vyšší. 

Pokud tedy máte pár zbytečných miliónů v kapse a přemýšlíte o koupi rekreačního objektu, možná je ten nejvyšší čas jít do toho. Za posledních 5 let stouply ceny chat a chalup a apartmánů i o 50 % a jako investice se to jednoduše vyplatí.

 

 

Zpět na výpis článků

Ozvěte se nám a nechte svou nemovitost ožít

info@tvojechalupa.cz

Via Dometo s.r.o.
Nové Město, Příčná 1892/4
110 00 Praha 1, Česká republika

IČ: 143 11 968

My se ozveme Vám.

Zanechte nám svůj telefon a my Vás kontaktujeme, až se Vám to bude hodit.

Zavolejte mi

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: